Recept - Risotto met saffraan

Recept - Risotto met saffraan

In onze eerste blog beginnen we met een recept en wel van ‘risotto allo zafferano’!

Risotto met saffraan is een klassiek gerecht uit de culinaire traditie van Lombardije, de Noord-Italiaanse regio waar Milaan de hoofdstad van is. Deze risotto wordt vaak verward met ‘risotto alla milanese’ die net even anders is dan de risotto met saffraan: in de ‘risotto alla milanese’ wordt bijvoorbeeld geen wijn gebruikt maar wel rundermerg toegevoegd.

 

Risotto met saffraan is een makkelijk te bereiden gerecht wat smakelijk, kleurrijk en licht verteerbaar is. Er worden verschillende variaties mee gemaakt, bijvoorbeeld met paddestoelen (meestal eekhoorntjesbrood), verse slagersworst, scampi of andere schaaldieren.

 

Ingrediënten die je nodig hebt voor 4 personen

2-3 eetlepels olijfolie 
50 gr boter
1 liter bouillon (zelfgetrokken of van bouillonblokjes voor vlees- of groentebouillon)
1 ui
150 gr geraspte Grana Padano of Parmezaanse kaas
1 zakje saffraanpoeder (0,25 gr) of ongeveer eenzelfde hoeveelheid saffraandraadjes (mag iets meer zijn)
350-400 gr risotto rijst (bijvoorbeeld carnaroli rijst)
200 ml witte wijn

 

Lees hier meer over de
dieprode saffraan uit Noord-Griekenland.

 

Wat je gaat doen

  1. Snipper de ui fijn. Verhit de olijfolie in een ruime pan en fruit hier de ui in totdat deze glazig ziet.
  2. Doe de rijst in de pan en bak de rijst mee totdat de olie goed is opgenomen. Zet het vuur hoger en voeg eerst de witte wijn toe en laat die verdampen terwijl je goed blijft roeren.
  3. Hierna voeg je twee soeplepels bouillon toe en blijf je goed roeren tot de rijst de bouillon bijna helemaal heeft opgenomen. Dan doe je er weer twee soeplepels bouillon bij en blijf je steeds goed roeren. Dit blijf je zo doen tot de rijst helemaal gaar is. 
  4. Terwijl de rijst gaart, laat je de saffraan in een beetje bouillon oplossen. Gebruik je saffraan in draadjes, vermaal ze dan eerst in een vijzel en laat het poeder daarna oplossen in een beetje (warme) bouillon. Laat het minstens 5-10 minuten weken, dan komt al het aroma en de kleur vrij.
  5. Als de rijst bijna gaar is, voeg je de saffraan eraan toe en roer je goed om het gelijkmatig door de rijst te verdelen.
  6. Als de rijst gaar is, haal je de pan van het vuur en roer je de boter erdoor. Je kan nu de geraspte kaas er helemaal doorheen roeren of ervoor kiezen dit pas aan tafel te laten doen, zodat iedereen kan kiezen wel of geen kaas toe te voegen.
  7. Proef nu de rijst en voeg indien nodig zout toe. Het is aan te raden nu pas zout te voegen omdat de rijst ook door de bouillon al zout wordt en het dan teveel kan worden.
  8. Laat de rijst even rusten voordat je serveert, zodat alle smaken goed worden opgenomen en tot hun recht komen. Heb je nog wat saffraandraadjes over, dan kan je er een paar op ieder bord leggen ter decoratie.

 

Tips en weetjes

   

De wijn die je gebruikt in dit recept kan het beste op kamertemperatuur zijn.

   

De bouillon gebruik je het beste kokend heet, om het koken van de rijst niet te vertragen.

   

Volgens één van de legendes rond dit gerecht, is de risotto met saffraan tegen het einde van de zestiende eeuw bedacht door Valerio, één van de werkers die in de Dom van Milaan de raamschilderingen aan het maken waren. Als hij zijn kleuren mengde, deed hij er vaak wat saffraan doorheen om een extra levendige kleur te krijgen. De andere werkers grapten dat als hij zo doorging, hij de saffraan nog eens in zijn eten zou doen. En dat gebeurde uiteindelijk toen de dochter van Valerio ging trouwen: er werd saffraan toegevoegd aan de rijst waar normaal alleen boter door ging en dat bleek een enorm succes voor zowel de smaak als de kleur!

   

Heb je weinig tijd en heb je een snelkookpan? Dan maak je deze risotto gewoon op de snelle manier! Volg stappen 1 en 2 zoals boven beschreven maar gebruik je snelkookpan. Als de wijn is verdampt, doe je het bouillonblokje in de pan met een hoeveelheid water die het dubbele is van het gewicht van de rijst die je gebruikt (700 gr water als je 350 gr rijst gebruikt, 800 gr water voor 400 gr rijst). Doe de pan dicht, zet het vuur hoger en wacht op het sissen van de pan. Draai het vuur laag en laat de rijst de helft van de aangegeven kooktijd koken. Dus, staat er op je pak 14 minuten, dan doe jij 7 minuten. Als de kooktijd voorbij is, maak je de pan open (nadat je de stoom hebt laten ontsnappen...) en voeg je de boter en saffraan toe. Goed roeren zodat de kleur door de hele risotto gaat. Is de rijst nog een beetje hard, dan laat je hem op laag vuur nog even verder koken. Wel oppassen dat het niet aanbrandt! Laat de risotto nog even rusten voor het serveren en rasp er Parmezaanse kaas over.

 

 

Eet smakelijk!

De foto van de risotto is gemaakt door G. Minguzzi.

 

Reacties

We horen graag je mening, alvast bedankt!...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden